09 July, 2011

Tutorial Corak dalam TEXT!

salam.arini pu3 nak buat tutorial  Corak yg korunk suke dlm TEXT..hoho.bawah nie contoh Text

hoho..amacam?berminat x nak taw?hak2..kalo x bermint xpek..hehe..tapi pastikan mnt..
btw..sng je stepnye..x ssh mane pown..

bkk adobe ps.
1.pergi FILE>NEW> pas 2 buat le height n width ikt korunk ler..
2.pergi kat TEXT TOOL(gmbr bwh)

2.tulis la nama korunk ke pe ke..mcm pu3 pu3 buat nama pu3..hehee

3.bukak image corak yg korunk nak buat...

dah?pas 2 tkn  CTRL + X dan bukak layer text korunk tadi n paste(CTRL + V) kat atas text korunk 2.. fhm?

4.RIGHT CLICK KAT LAYER 1 KORUNK..pas 2 tekan CREATE CLIPPING MASK..

and automatically text korunk tadi tuka ikt corak yg korunk nak tadi..hoho..

kalau nak melawa kan lagi text korunk 2 bg timbol..korunk ley la RIGHT CLICK KAT LAYER TEXT KORUNK..n tekan BLENDING OPTIONS.ok

hoho..sng x kwn?hhe..sng kan..

hope korunk ley mencube dgn sebaik-baiknye..

=)




12 comments:

sabella mohamad said...

wahh
thanx sharing !

Mar said...

cntik,..nnti nak try tapi kena cari adobe dlu la ni..

puteri.dyne94 said...

sabella
thx erk..hoho...

mar..hak2..hehhee

dinie said...

kalau yg tak guna adope ps lak camna yunk ??

puteri.dyne94 said...

ala dinie...
kalo yg x pakai adobe..pu3 tataw la...huhu..sori aw..

Syaza Kelyza said...

nice tutorial ;)

puteri.dyne94 said...

syaza:thx ye dear. huhu

kaffaitukev said...

bisa d coba...

yayyalicious said...

sory kak puteri, sy dah lame tak update blog. harini baru boleh update, huhu. anyway, post ni mmg menarik, nak cuba lahh nanti, hehehee

puteri.dyne94 said...

kafa:jgn lupa dicoba yaa..huhu

yayaya.:ouh..xpek2..thx dik~!

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

oo gitu ..nk try ..

thanx :)

excellence!

puteri.dyne94 said...

hatikubaik:hoho
yup..g2 la..ngee..ur welcome..~

 

ALL RESERVED BY PUTERI DIYANA.THANK YOU!