07 March, 2011

Gambar berwarna dan hitam putih

salam..hari ini pu3 nak tunjuk tutorial macm mana nak buat gmbr berwarna dan hitam putih..
pu3 ase maybe korunk x  fhm but lps pu3 tnjuk gmbr maybe korunk akn fhm..huhu.

cer tgk gmbr kat ats nie..nie le gmbr yg pu3 mksdkan..
kat 2 ekor kucing 2 je berwarna yg len warna hitam putih..huhu..

sng je nak wat gmbr mcm nie...sng sgt2..
as easy as ABC..hehhee

ok meyh mulakan..

1. 1st msti le bukak adobe korunk n gmbr yg korunk nak.


 2.  then,korunk tkn CTRL + J
dan akan keluar layer 1 di layers mcm gambar kat bawah ni ok..


dah ade layer 1,pas 2 
 3.  IMAGE>ADJUSTMENT>DESATURATED(SHIFT+CTRL+U)


dan gambar korunk akan berubah menjadi hitam putih mcm gambar kat atas ni ok..

4.korunk pegi ke tools korunk and tekan eraser tool mcm gmbr kat bawah ni



5. lastly korunk pdm dekat gmbr yg korunk nak berwarna...
contoh cm gmbr 2 pu3 padam dkt kucing 2 je.. ok.

akhirnya jadilahh gmbr macam bawah ini.. =)


2 je step nye..sng kan??huhu..
kan pu3 dah kate..hehhee..
hope korunk dpt buat dan faham dgn tutorial yg aku buat ni.

bubyee sume~


2 comments:

teddyuna said...

best la puteri suke3

puteri.dyne94 said...

hehhee...hoho..best?hak2..oke2..btw thx coz sudi komen ekr. =)

 

ALL RESERVED BY PUTERI DIYANA.THANK YOU!