13 March, 2011

Tutorial gaussian blur

salam..dah tgk tajuk dah ke??korunk taw ke gaussian blur 2 mcm mane??
dah taw?kalo dah taw ke x.aku ttp tunjuk contoh gmbr gaussian blur..HAHAH..

KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN..HOHO

cer tgk gmbr kat ats nie..dkt bahagian laut korunk nmpk x mcm gmbr laut kt blh knn korunk diblurkan or tidak clear?nmpk x?kalo xnmpk x taw le...haha..
so 2 lah mksd aku gaussian blur...korunk jus nak nmpkkan gmbr korunk menyerlah..yg len blur..mcm gmbr kat ats nie le aw..

so..1st..mcm biase..mstie le bukak adobe phtoshop and bukak image korunk nak edit 2.

1.Tekan CTRL + J
kalo korunk dah tkn..kat layer korunk akan keluar layer 1 mcm gmbr kat bawah nie

2.pergi FILTER>BLUR>GAUSSIAN BLUR.. dpt x?
ok..kalau korunk dah tkn gaussian blur..akan keluar pop up mcm gmbr di bawah.

ok..pas dah keluar..korunk nmpk x RADIUS..radius 2 korunk ley adjust berape pixel korunk nak..
contohnya aku buat 4.0..ok...dah adjust..tkn ok le..hehee.

then..gmbr korunk akan kelihatan blur mcm korunk adjust radius tadi.

3.tekan mcm gambar di bawah ini ok... =)


pas korunk tekan..die akan keluar putih sebelah layer 1  tu..mcm gmbr di bawah..

4.tekan CTRL + I

5.tekan tools brush..kalau x tau..tgk gmbr kat bawah ni ok..



6..korunk ley lahh brushkan ke tempat yg korunk nak  blur ok..cnth mcm gmbr aku buat nie..aku blurkan kat kawasan laut..ok..

so..pas dah blur..siaplahh sudah gambar gaussian blur..


ha?amacam?..senang ke x?pu3 ase senang je..maybe bagi org yg x biase ssh sket kowt..
kalau sapa yg tak berape faham..tnyelahh pu3 kat shoutbox or facebook pu3 ok.. =)

thank 4 reading n don't forget to try this tutorial ok..

salam..

7 comments:

xcyber said...

nice tutorial..
thx 4 sharing

puteri.dyne94 said...

ouh~thx ye xcyber.. =)
my pleasure

una eus said...

put, xjd pon. lepas wt gaussian blur tu, blur je semua. xley nk brush pon HUHU

Firdaus Kasim said...

nie utk apa awk? x phm.. hehe

puteri.dyne94 said...

una..nti ko try le balek..jdinye..huhu

firdaus:hahaha...untuk ape2 je..hehehe

Firdaus Kasim said...

utk apa saje? maksud awk?

puteri.dyne94 said...

aduyai..dak le..
mksdnye tutorial nie untuk memfocuskan kepada satu object..yg len 2 kite buat blur..fhm x?huh~

 

ALL RESERVED BY PUTERI DIYANA.THANK YOU!