01 April, 2011

Tutorial photoshop

Assalamualaikum...malam ini pu3 terlebih rajin nak buat kan tutorial satu gambar ini..
sebenarnya gambar ini pu3 tataw nak pgl ape..
 kat bawah ni gambar yang pu3 nak wat tutorial  =)

                               gambar sebelum edit                                                    gambar selepas edit

dah tgk dah gambar atas??camna?
ade perbezaan x?huhu.. 2 tutorial yg pu3 nak buat arini =) 
ok2..maw mule sudah..
ngee..

1. buka adobe photoshop anda serta gambat anda
(pastikan gambar yang nak diedit x gelap)

2-tekan new layer mcm gambar di bawah ini ok,.

lepas korunk tekan layer  1 akan muncul(lihat gambar di bawah


3-Tekan Paint Bucket Tool(lihat gambar di bawah)



4-(lihat gambar di bawh ini)
korunk nampk x warne biru gelap 2..korunk tuka color korang kepada warna biru gelap ok.



lepas dah tukar warna

5-tekan dekat gmbar anda dan gambar anda akan jadi seperti gambar di bawah ini,


6-tukarkan Normal(lihat gambar di bawah) > Exclusive


dah tuka?gambar korunk akan automatik bertukar color macam warne oren tapi pelan..

7-korunk boleyh ubah OPACITY mengikut kesesuaian gambar anda~
(berdasarkan gambar di atas)

ok...sudah selesai tutorial pada hari ini..
adakah anda puas dengan gambar anda??
tidak puas?teruskan usaha anda lagi supaya gambar anda kelihatan cantik.. =)

btw...hope korunk dapat faham dgn tutorial yang pu3 share ini..
kalau x jadi..tnye pu3 ok..kat shoutbox ot fb pu3 =)

bye2..selamat malam..ngEe

pas dah edit gmbr..jangan lupe komen k  =0




9 comments:

nur syamimi said...

mcm mne nk sign up semasa country dgn
url 2??

puteri.dyne94 said...

err..
apekah??
mimi..pu3 x fhm lahh

Firdaus Kasim said...

tuto mcm nie la sy cari.. hehe.. thanks taw.. ada lg tuto mcm nie lg?


Korang, meh le baca my latest entri ini :) :
Nuffnang pandang serius pada entri "Rahsia Terbongkar Nuffnang"

puteri.dyne94 said...

hoho..
yeke?hak2..
ur welcomelah..
tuto baru sikit..
xdek idea nak wat lagi..
ngee.. =D

padle said...

aku kasi gambar,ko tolong edit bole?

^_^

puteri.dyne94 said...

errr..g2 plak dah..
hahaha..ley je..
aslkan gmbr 2 x glp erk..

cinta nabella said...

WAW! gambar ala-2 vintage skit ea ..GOOD ! heee~

BΛBYDIΣRΛツ said...

Wow ~ Nice tutorial :)

puteri.dyne94 said...

thx baby diera.. =)
hoho...thx ye cinta nabella.. =)

 

ALL RESERVED BY PUTERI DIYANA.THANK YOU!