21 October, 2013

true story that make me sad. :(


Assalamualaikum..kaum2 blogger.dah lama aku x update blog nie.harini aku nak update sambil tu share satu cerita yg membuatkan aku sedih,sayu n sangat terkilan.hope sgt korang baca story yg aku nk cita ni.true story..bukan cita lawak ,bukan cita best..

Hari Ahad lepas, time balik ke Perak dari Terengganu,dekat Petronas Batang Kali..aku pergi masuk tandas, n then adalaa nampak 1 kerusi roda dlm tndas tu. tup tup beberapa minit kemudian, pintu tandas depan kerusi roda tu bukak, n tiba-tiba aku nampak tangan dari bawah dan seorang makcik merangkak keluar nak pegi kt kerusi roda diaa.ye mmg merangkak.time tu aku x dapt nk interpret kenapa lagi.agak terkejut la bila nampak, rupanya makcik tu kaki belah kiri dia kudung,takat lutut laa x silap laa.. mcm tu.so aku tengok lagi.time tu ada seorang kakak ni,diala yg pegg kerusi roda mak dia,tapi yang aku sedih dan sangat sangat terkejut bila anak dia langsung x tolong mak dia naik kerusi roda.korang tau x,makcik tu naik sendiri kat kerusi roda diaa.. Ya Allah, sakitnya hati aku bila tengok anak diaa mcm nak x nak je bantu mak diaa.anak dia just tolong pegang kerusi roda je. n then ada lagi sorang anak makcik tu masuk tandas n tanya ape tah..lupee.. yg tu just tgk dari pintu masuk blk air je.hmm.. astagfirullah.. aku pun xtahulaaa nak cakap mcm mana kan..terkilan sgt bila tengok anak hanya melihat ibu kandung dia naik sendiri kat kerusi roda..time aku tengok tu, aku berfikir jgk,perluke aku bantu, tapi aku ragu-ragu sebab aku x rasa diri aku kuat nak angkat makcik tu..jadi aku hanya diam dan hanya melihat situasi yg sangat menyedihkan tu..hanya Allah je yang tahu perasaan aku time tu, mcm2 perasaan timbul..yang peliknyaa, kenapa anak-anak makcik tu sanggup biarkan mak dia yg kudung kaki sebelah masuk dlm  bilik air dgn merangkak..korang bayangkanlaa,tandaskan, tempat kotor tempat kita buang hadas kecil hadas besar.Ya Allah. hina sungguh bila anak dia biarkan mak dia merangkak ..aku sangat-sangat terkilan.rasanya kalau korang dapat bayang betul2 apa yang aku citakan ni,maybe korang pun dapat rasa mcm apa yg aku rasa.. hmm.bila aku masuk kete,aku pun cita kat mak aku.. mak aku yg dgr cita aku pun, sedih n simpati dgn keadaan mkck tuu.mcm2laa lepas tu mak aku bahas.btw.mak aku nmpk jgk kerusi roda tu,tapi mak aku fikir maybe keadaan org tua yg blh berdiri n  jalan pelan2.cmtulaa.. bila aku fikir balik dlm kereta,rasa bersalah sgt sebab aku x tlg makck tu,tapi aku x blh buat apa dah,masa dah berlalu dah time tu,mmg menangis aku kat belakang.sebaik time tu aku sorang je dok belakang dlm kete.parents kt depan..hmm.mcm tu la cerita diaaa..bagi aku mmg sedih.

btw korang,thank kepada sapa yg baca story ni...supaya cerita yg aku sharekan ini dpt jadikan pengajaran kt korang n peringatan utk aku jgk..

kpada sapa yg masih ada ibu bapa tu,tolonglah jaga,bantu, n lindungilahh mereka dengan seikhlas-ikhlas hati anda.. yelaa sebagai anakkan,memang tanggungjawab kita jaga mereka bila mereka dah nk semakin tua. hmm..

k lahhh.. tu je aku update tok rini.. bubyee..

assalamualaikum..

1 comment:

Azham Vsvc said...

Memang benar menyentuh hati...sebab tandas tu kan lantainya selalu basah dan kotor...kesian betul mak cik berkenaan terpaksa merangkak.....

 

ALL RESERVED BY PUTERI DIYANA.THANK YOU!